A GasztroFun e havi témája egy muffin verseny után mi más is lehetne, mint a muffin.
Művelődjünk egy kicsit! Fussuk át röviden a muffinok történelmét, aztán eláruljuk az igazi alap muffin receptjét is!
Mouflet, azaz franciául: puha kenyér. Ebből ered a muffin elnevezés.
A muffinok már a 10. században is nagyon népszerűek voltak angol területeken, elsősorban Wales-ben. És ki gondolta volna, hogy eleinte az arisztokrácia házicselédei készítették megmaradt süteményekből? Az évszázadok során azonban belopózott az elit életébe is, olyannyira, hogy a 18. században úgynevezett ,,muffin man”-ek járták az utcákat. Ők árulták a járókelőknek a muffinokat és ekkor vált a teadélutánok nélkülözhetetlen szereplőjévé.
A muffinok amerikai változatai egészen másak, mint az angol muffinok. Ők eredetileg cupcake-nek hívták és csak liszt, tojás, vaj és cukor kellett hozzá. Az elnevezés körül két legenda kering: csészében sütötték a sütiket, vagy csészével mérték ki a hozzávalókat. A cupcake-ek jellemzője, hogy felszínük lapos volt, így különböző cukor-és csokoládé mázzal díszítették, sok helyen pedig habot tettek rájuk. A két recept keveréke az, amit mi ma muffinként ismerünk.
Ha még soha nem készítettél muffint és sütnél valamit, akkor ez a te recepted! Gyors, egyszerű, nem kell hozzá utifűmagféj, csillagánizs, olaszrépa vagy paszternák!
Hozzávalók 12 darabhoz
előkészítési idő: 10 perc sütési idő: 25 perc
- 2 bögre búzafinomliszt
- 1 bögre kristálycukor
- 3/4 bögre tej
- 1/2 bögre olaj
- 10 dkg étcsoki
- 1 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A muffinsütőt béleld ki kapszlikkal, a csokoládét vágd fel apró darabokra. Már be is kapcsolhatod a sütőt 180 fokra, mert a tésztát nagyon hamar összedobod.
Keverd habosra a tojást a cukorral és a vaníliás cukorral. Utána add hozzá a tejet és az olajat. A liszthez add hozzá a sütőport, és alaposan keverd össze, majd dolgozd szép lassan a folyékony hozzávalókhoz. Ha már homogén a tésztád, adagold egy evőkanál segítségével a muffinformákba. Végül szórd meg csokidarabokkal.
Tedd a sütőbe, és körülbelül 20-25 perc alatt süsd szép aranybarnára. Ha már úgy véled, hogy megsült a tészta, szúrj egy vékony kést az egyik muffinba. Ha nem marad rajta massza, le is kapcsolhatod a sütőt. Hagyd még benne két-három percig, majd gyűjtd be a dicsérő szavakat!
A tésztát kedved szerint variálhatod, reszelhetsz bele almát, megszórhatod magvakkal, gyümölcsökkel, amivel csak jólesik.